Nieuws

"Door de wasstraat van Basile"

VvAA door de wasstraat van Basile

Als professional doe je altijd je stinkende best voor je klant. Daar hoef je geen complimenten of bedankjes voor. Als dan toch dat extra stukje erkenning komt, voelt dat heel bijzonder.

In het interne veranderblad van VvAA verscheen vanuit één van de agile teams dit artikeltje. Bedankt team!

Artikel

Wendbare teams bij complexe opgaven

wendbaar werken sociaal domein

"De decentralisaties in het sociaal domein brengen voor veel gemeenten een organisatievraag met zich mee. Hoe kun je je als gemeente het beste organiseren om antwoord te geven op de complexe opgaven? In Midden-Brabant kozen drie gemeenten gezamenlijk voor wendbare teams."

Voor het maandblad Sociaal Bestek (nr. 5, 2018) schreef ik het artikel Wendbaar werken in het Sociaal Domein, over een agile transformatie binnen de ABG-organisatie, over de uitdaging van zelforganiserende teams, de inhoudelijke sturing op basis van maatschappelijke behoefte en over weerstand onder ambtenaren.

Artikel

Agile transformatie Sociaal Domein ABG-organisatie

Transitie Sociaal Domein ABG naar agile organisatie

Het Sociaal Domein van de ABG organisatie gaat over naar agile werken. ABG is de ambtelijke organisatie van de gemeentes Alphen Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen. Van een klassieke organisatie op basis van werkdomeinen en competenties, gaat men over naar zelforganiserende, multidiscplinaire teams op basis van leefgebieden, georganiseerd richting de behoeften vanuit de samenleving. Ik ben trots dat ik deze transitie mag begeleiden! Op de foto: de zogenaamde scrumzolder met de Agile ABC's van de teams.

Agile aanpak om oude dossiers op te lossen

Transitie Sociaal Domein ABG naar agile organisatie

Soms loopt beleid muurvast. Dan kan een frisse, agile aanpak wellicht soelaas bieden. Net als in de gemeente Goirle met een jaren oud huisvestingsprobleem.

"We hebben Basile ingehuurd om op een agile manier een 10 jaar oud dossier rond huisvesting eindelijk eens op te lossen. Met een multidisciplinair team zijn we toen binnen enkele maanden tot een definitieve oplossing gekomen. Ook het college en de raad waren enthousiast omdat we steeds concrete tussenresultaten konden terugkoppelen.

Tijdens het traject heeft Basile mij en een collega getraind in agile coaching zodat we het nu ook zelf op die manier kunnen aanpakken. Basile is enthousiast, direct en doortastend. Hij heeft een no-nonsense aanpak die snel resultaat geeft. Het was fijn om met hem te werken en door hem gecoacht te worden."


Bedankt voor het compliment en heel graag gedaan!

Agile prioriteren - hoe doe je dat?

Agile prioriteren

Agile werken vraagt om continu keuzes maken. En dus om prioriteiten stellen. Wat moeten we als team nu het eerste oppakken? Met welke backlog items, user stories, of in termen van Agile ABC: benefits, gaan we aan de slag? Wat is voor de belanghebbenden het belangrijkst? Wat levert nu de meeste waarde?

Lees meer

PuMa Karin Duboc blikt terug op de Masterclass Agile Sturen

Regio West-Brabant PuMa Karin Duboc

Onlangs mocht ik een masterclass Agile Sturen geven aan PuMa's. PuMa's zijn jonge professionals in dienst van de Regio West-Brabant. Zij bieden flexibele en slimme ondersteuning aan gemeentes in de regio. PuMa Karin Duboc heeft een kort stukje over de masterclass geschreven. "Agile sturen houdt in dat je samen wendbaar en flexibel stuurt op wat écht belangrijk is. Projecten worden door een hecht team op een energieke en resultaatgerichte manier gemanaged."

Lees meer

Evaluatie sociaal domein gemeente Hilvarenbeek

Gemeente Hilvarenbeek team evaluatie sociaal domein

Gisteren mijn laatste dag als agile coach voor de gemeente Hilvarenbeek. Met een team enthousiaste mensen bezig geweest met de evaluatie van van het sociale domein. Bedankt iedereen en heel veel succes!

Gezamenlijke inkoop WMO Regio Hart van Brabant

Gezamenlijke inkoop WMO Regio Hart van Brabant

In de laatste helft van 2016 heb ik de Regio Hart van Brabant mogen begeleiden om te komen tot een gezamenlijke inkoop van de WMO. Vandaag kreeg ik van de opdrachtgever een mooi compliment.

"Basile Lemaire heeft negen gemeenten in de regio Hart van Brabant begeleid om gezamelijke visie en uitgangspunten voor inkoop Wmo 2018-2019 te formuleren, en de inkoop als gezamelijk project te ontwikkelen. Agile, met aandacht voor proces, mensen en tempo. Basile laat de teugels soms vieren, trekt ze dan weer aan, en maakt dat deelnemers zelf vaardig worden in het agile werken. Efficiënt, effectief, en... in een goede sfeer!"

Dank jullie wel!

De afdeling Communicatie van de gemeente Tilburg werkt agile!

Gemeente Tilburg werkt agile

De afdeling Communicatie van de gemeente Tilburg werkt voortaan - met succes - agile. Ik ben er trots op dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren.

"Basile Lemaire heeft ons op uitstekende wijze op weg geholpen met agile werken in twee bestuurlijke thema's voor de afdeling Communicatie van de gemeente Tilburg. Het was prettig met hem samen te werken en hij toonde zelf ook de flexibiliteit om zich aan te passen aan onze bijzonderheden."

Bedankt voor deze mooie feedback!

Verkeerde verwachtingen zorgen voor veranderfalen

verwachtingsmanagement

Voor het blad Management Executive (nr. 6, 2013) heb ik een artikel geschreven over het belang van verwachtingen bij verandermanagement. Binnen de zorg en marketing is men zich er al langer van bewust dat voor een patiënt en klant geldt: satisfaction equals perception minus expectation. Ofwel: wil verandering succesvol zijn, dan moet er aan de verwachtingen worden voldaan. In het algemeen heerst echter de consensus dat veranderfalen hoofdzakelijk te wijten is aan het uitlopen van projecten in termen van tijd en geld. Uit de jaarlijkse ICT Barometer van Ernst & Young blijkt ieder jaar weer dat het niet voldoen aan verwachtingen als eerste oorzaak geldt voor projectfalen.

Artikel

Decentralisaties iteratief aanpakken met SCRUM

Decentralisaties aanpakken met SCRUM

Transities worden weliswaar top-down opgelegd, dat wil niet zeggen dat er ook top-down invulling aan gegeven moet worden. Voor Binnenlands Bestuur heb ik een artikel geschreven hoe het toepassen van SCRUM kan helpen wanneer het eindplaatje van een transitie nog onduidelijk is, of wanneer de omstandigheden onzeker onzeker zijn.

Lees meer

Meetbaar maatschappelijk belang

business case overheid

In het blad Openbaar Bestuur (nr. 11, 2012) is een artikel van mijn hand verschenen over het fenomeen business case binnen de overheid. Business cases zijn binnen de overheid gemeengoed geworden. Ook overheidsveranderingen worden steeds vaker aan die toets onderworpen. In 1989 hadden de Nederlandse Spoorwegen het idee om een oude, onrendabele spoorlijn te revaloriseren. Met beperkte investeringen kon zo meer goederenvervoer richting Duitsland via het spoor verlopen. Geschatte kosten: 1 miljard euro. In 2007 werd de nieuwe Betuweroute in gebruik genomen. Deze had toen 4,7 miljard euro gekost. Zal de Nederland B.V. ooit zijn investering terugverdienen? Volgens sommige economen heeft het project nooit een positieve business case gehad. Maar in hoeverre is dat eigenlijk belangrijk?

Artikel

Meer weten? Je kunt me altijd bellen of mailen!