Nieuws

Agile prioriteren - hoe doe je dat?

Agile prioriteren

Agile werken vraagt om continu keuzes maken. En dus om prioriteiten stellen. Wat moeten we als team nu het eerste oppakken? Met welke backlog items, user stories, of in termen van Agile ABC: benefits, gaan we aan de slag? Wat is voor de belanghebbenden het belangrijkst? Wat levert nu de meeste waarde?

Lees meer

PuMa Karin Duboc blikt terug op de Masterclass Agile Sturen

Regio West-Brabant PuMa Karin Duboc

Onlangs mocht ik een masterclass Agile Sturen geven aan PuMa's. PuMa's zijn jonge professionals in dienst van de Regio West-Brabant. Zij bieden flexibele en slimme ondersteuning aan gemeentes in de regio. PuMa Karin Duboc heeft een kort stukje over de masterclass geschreven. "Agile sturen houdt in dat je samen wendbaar en flexibel stuurt op wat écht belangrijk is. Projecten worden door een hecht team op een energieke en resultaatgerichte manier gemanaged."

Lees meer

Evaluatie sociaal domein gemeente Hilvarenbeek

Gemeente Hilvarenbeek team evaluatie sociaal domein

Gisteren mijn laatste dag als agile coach voor de gemeente Hilvarenbeek. Met een team enthousiaste mensen bezig geweest met de evaluatie van van het sociale domein. Bedankt iedereen en heel veel succes!

Gezamenlijke inkoop WMO Regio Hart van Brabant

Gezamenlijke inkoop WMO Regio Hart van Brabant

In de laatste helft van 2016 heb ik de Regio Hart van Brabant mogen begeleiden om te komen tot een gezamenlijke inkoop van de WMO. Vandaag kreeg ik van de opdrachtgever een mooi compliment.

"Basile Lemaire heeft negen gemeenten in de regio Hart van Brabant begeleid om gezamelijke visie en uitgangspunten voor inkoop Wmo 2018-2019 te formuleren, en de inkoop als gezamelijk project te ontwikkelen. Agile, met aandacht voor proces, mensen en tempo. Basile laat de teugels soms vieren, trekt ze dan weer aan, en maakt dat deelnemers zelf vaardig worden in het agile werken. Efficiënt, effectief, en... in een goede sfeer!"

Dank jullie wel!

De afdeling Communicatie van de gemeente Tilburg werkt agile!

Gemeente Tilburg werkt agile

De afdeling Communicatie van de gemeente Tilburg werkt voortaan - met succes - agile. Ik ben er trots op dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren.

"Basile Lemaire heeft ons op uitstekende wijze op weg geholpen met agile werken in twee bestuurlijke thema's voor de afdeling Communicatie van de gemeente Tilburg. Het was prettig met hem samen te werken en hij toonde zelf ook de flexibiliteit om zich aan te passen aan onze bijzonderheden."

Bedankt voor deze mooie feedback!

Verkeerde verwachtingen zorgen voor veranderfalen

verwachtingsmanagement

Voor het blad Management Executive (nr. 6, 2013) heb ik een artikel geschreven over het belang van verwachtingen bij verandermanagement. Binnen de zorg en marketing is men zich er al langer van bewust dat voor een patiënt en klant geldt: satisfaction equals perception minus expectation. Ofwel: wil verandering succesvol zijn, dan moet er aan de verwachtingen worden voldaan. In het algemeen heerst echter de consensus dat veranderfalen hoofdzakelijk te wijten is aan het uitlopen van projecten in termen van tijd en geld. Uit de jaarlijkse ICT Barometer van Ernst & Young blijkt ieder jaar weer dat het niet voldoen aan verwachtingen als eerste oorzaak geldt voor projectfalen.

Lees meer

Decentralisaties iteratief aanpakken met SCRUM

Decentralisaties aanpakken met SCRUM

Transities worden weliswaar top-down opgelegd, dat wil niet zeggen dat er ook top-down invulling aan gegeven moet worden. Voor Binnenlands Bestuur heb ik een artikel geschreven hoe het toepassen van SCRUM kan helpen wanneer het eindplaatje van een transitie nog onduidelijk is, of wanneer de omstandigheden onzeker onzeker zijn.

Lees meer

Meetbaar maatschappelijk belang

business case overheid

In het blad Openbaar Bestuur (nr. 11, 2012) is een artikel van mijn hand verschenen over het fenomeen business case binnen de overheid. Business cases zijn binnen de overheid gemeengoed geworden. Ook overheidsveranderingen worden steeds vaker aan die toets onderworpen. In 1989 hadden de Nederlandse Spoorwegen het idee om een oude, onrendabele spoorlijn te revaloriseren. Met beperkte investeringen kon zo meer goederenvervoer richting Duitsland via het spoor verlopen. Geschatte kosten: 1 miljard euro. In 2007 werd de nieuwe Betuweroute in gebruik genomen. Deze had toen 4,7 miljard euro gekost. Zal de Nederland B.V. ooit zijn investering terugverdienen? Volgens sommige economen heeft het project nooit een positieve business case gehad. Maar in hoeverre is dat eigenlijk belangrijk?

Lees meer

Ook overheden kunnen sturen op succes

verwachtingen en succes

Overheden zijn volop aan het veranderen. Veel van deze verandering faalt omdat de resultaten niet aan de verwachtingen voldoen. Succesvolle verandering start bij meetbare veranderdoelstellingen. Overheden lijken maar moeizaam in staat deze te formuleren. Toch is succesgericht veranderen niet zo moeilijk. Het vraagt wel om politieke wil. Lees mijn hele artikel op ManagementSite.nl!

Lees meer

Meer weten? Je kunt me altijd bellen of mailen!